מבט על השנה החולפת.
השנה האחרונה לוותה באתגרים וקשיים רבים. מגפת הקורונה שיבשה את שגרת חיינו בצורה שלא הכרנו עד כה. מסגרות חינוך נסגרו ואיבדנו את היכולת להפגש אחד עם השני. בנוסף חווינו סבב לחימה נוסף בעזה שלווה הפעם גם בהנגשויות אלימות בין הציבור הערבי ישראלי לבין הציבור היהודי. ערים בהן פעלנו שנים רבות בנושא חיים משותפים סבלו מאלימות קשה שקרא תיגר על רעיון החיים המשותפים.
שנה זו גם הייתה צומת חשובה עבור קליידוסקופ. חנה צווייטר מייסדת ומנכ"לית העמותה סיימה את דרכה והעבירה אל יהונתן שמיל את שרביט הניהול.
שנה זו גם אופיינה בהמשך עשייה ופעילות חינוכית בשטח:


פרויקט חיים משותפים עכו-ראמה
השנה המשכנו לעסוק בפעילויות חיים משותפים עם העיר עכו. לראשונה הצלחנו לקיים פרויקט משותף של תיכון יהודי דתי עם בית ספר שיש בו תלמידים מוסלמים, דרוזים ונוצרים. בתחילת הדרך קיימנו מפגשים משותפים של צוותי ההוראה של בתי הספר, מפגשים שהחלו בחששות מרובים והסתיימו בהורדה של דעות קדומות.
במהלך מפגשי ההכרות התמודדנו עם דעות קדומות שיש לבני נוער, חששות של מפגש עם "האחר". לשמחתנו הגענו למצב שבו התלמידים הרגישו מוכנים למפגש המשותף. לצערנו האירועים האלימים שהיו במהלך חודש מאי 2021 השהו את המפגשים המשותפים ואנו מקווים שנוכל לחזור אליהם בהקדם האפשרי. בתוכנית השתתפו 40 בני נוער והיא התקיימה הודות לתרומה של משפחת שוורץ .

פרויקט חיים משותפים לוד
במהלך השנה ליווינו ילדים ובני נוער מהחברה האתיופית תושבי שכונת רמת אשכול בעיר לוד. מטרת הליווי הייתה לסייע להם לפתח מיומניות חברתיות כחלק מהרצון לסייע להם להרגיש חלק מהחברה.
הליווי כלל:
- הכשרה של צוות החינוכי.
2. תוכנית פיתוח מיומניות חברתיות לתלמידי כיתה י"ב העומדים לפני גיוס.
בשל האירועים שהיו בשכונה נדחה פרויקט של מפגשים משותפים של ילדים מהעדה האתיופית יחד עם ילדים של הגרעין התורני. מפגשים אלו חשובים כיוון שקיימת הפרדה בין אוכלוסיות אלו למרות המגורים המשותפים בשכונה. עד כה בפעילות השתתפו 15 אנשי צוות ועוד 10 ילדים. בשלב הבא ישתתפו עוד 20 ילדים. פעילות זו תהיה כחלק מהפעילות של "ילדי סילביה".


מפגשים משותפים מבואות נגב-רהט
עמותת קליידוסקופ החלה השנה לשמש כנותנת שרות מקצועי עבור המרכז החינוכי "בית יציב" השייך לקרן רש"י. במהלך השנה הובלנו שני פרוייקטים:
- חיים משותפים- מבואות נגב-רהט – פעילות חיים משותפים של נוער יהודי ממבואות הנגב יחד עם בני נוער בדואים מרהט. כל כיתה קבלה 4 מפגשי הכנה בה עסקנו בפיתוח מיומניות חברתיות אצל כל תלמיד. כל תלמיד עבר פעילויות ועיבד על מיומניות כגון קבלת החלטות, התמודדות עם קונפליקטים, דעות קדומות. לצערנו האירועים האלימים שהיו במהלך חודש מאי 2021 השהו את המפגשים המשותפים ואנו מקווים שנוכל לחזור אליהם בהקדם האפשרי. בתוכנית השתתפו 40 בני נוער.
- פיתוח מיומניות חברתיות- לבקשת בית יציב הפעלנו תוכנית משלימה עבור תלמידים שהגיעו למרכז לטובת תגבור לימודי. תוכנית קליידוסקופ כללה פיתוח מיומניות חברתיות שהוכחו כמסייעות בשיפור השגים לימודיים. במהלך השנה צוות קליידוסקופ בהובלתו של עימאד נפגש עם מאות בני נוער מהעיר רהט.
פעילויות אלו היו במימון "בית יציב" ובאמצעות תרומה של משפחת שוורץ.
חיים מושתפים- מוזיאון האסלאם ומוזיאון מגדל דוד
בשיתוף מוזיאון האסלאם ומוזיאון מגדל דוד היינו אמורים להתחיל פעילות משותפת של ילדי גן ותלמידי תיכון ממזרח ומערב ירושלים. התוכנית נבנתה על סמך הצלחה של התוכנית בשנה הקודמת ואף הייתה אמורה לגדול בצורה משמעותית. בתחילת השנה התחלנו בהכשרת צוותי החינוכיים. משבר הקורונה הציב בפנינו אתגר גדול, אי יכולת להפגש פנים אל פנים ואי יכולת לעבוד עם ילדי גן באמצעות זום. בשל כך הוחלט על ידי כל הגורמים לדחות את הפעילות לשנה הבאה. הפעילות במימון השגרירות האמריקאית וקרן שוויצרית שתרמה עבור פרויקט זה.

מועדוניות ראשון לציון
חלק מתוכניות הגיל הרך פעלנו במועדוניות לילדים בסיכון בראשון לציון. בהובלתה של ישראלה קיימנו השתלמויות לצוות בהם למדנו כיצד ניתן לחנך ילדים להעריך את הגיוון שיש להם בגן ובשכונה. בנוסף העברנו פעילויות לילדים בהם שיחקנו ודברנו על קבלת האחר ועוד ערכים שיעזרו לילדים. בפעילות השתתפו 10 אנשי צוות ו60 ילדים, והיא התקיימה באמצעות תרומה של הJWF.

קורס סייעות
שנת הקורונה הייתה מאתגרת עבור כולנו אולם נראה לי שניתן להגיד בצורה הוגנת שציבור הסייעות עמד בחזית. עבודה עם קבוצת ילדים גדולה ללא מיגון מתאים היווה קושי רב עבור הסייעות. בשל כך המשכנו השנה ללוות את הסייעות בלוד ורמלה אשר היו חלק מקורס הסייעות בשנה הקודמת. הליווי כלל חלוקת חוברות פעילות מותאמות, סדנאות בזום ובעיקר קשר יום יומי בו הם יכלו לשתף ולקבל רעיונות אחת מהשניה. בפעילות השתתפו 25 סייעות והיא התקיימה באמצעות תרומה של הJWF והשגרירות האמריקאית.
פעילות בית אמת
כחלק מהרצון שלנו להפיץ את הערכים של קליידוסקופ ברחבי העולם קיימנו מפגש עם קהילת "בית אמת" בארה"ב. במהלך המפגש למדנו את הערכים המובילים אותנו ואפשרנו לחברי הקהילה להכיר את המנחים שלנו. חברי הקהילה זכו להכיר את ישראלה שעלתה לישראל מאתיופיה, את איהאב, ערבי מוסלמי מהצפון ואת ראסיה, דרוזית מהצפון. המפגש היה מרתק ולימד את כל מי שהיה שם על יופי שיש בגיוון החברתי בישראל. הפעילות הייתה בהובלתה של חנה.
השתלמויות צוות.
במהלך השנה קיימנו השתלמויות צוות שמטרתם לגבש את הצוות, להפיק לקחים מפעילויות שהיו ולהמשיך ללמוד ולפתח את תכנים חדשים. בשל מגבלות הקורונה חלק מהמפגשים נערכו בזום.
תהליך דיגיטליזציה
משבר הקורונה חייב אותנו לבצע תהליך של הפיכת התכנים שלנו לתכנים דיגיטליים אותם ניתן להפעיל מרחוק גם באמצעות זום. במהלך התהליך נדרשנו להתאים את כל הפעילויות שלנו לפעילות און-ליין. כיצד משחקים משחקי הכרות בזום? איך מאפשרים לכל תלמיד לעשות תהליך עם עצמו כאשר אנחנו לא יושבים באותו חדר.
חלק מהפעילויות שלנו הפכנו למשחקי און-ליין אותו יכול לשחק כל ילד עם עצמו בגן או בבית.
אחד המשחקים שהפכנו לדיגיטלי הוא משחק זכרון עברית-ערבית שנוצר שנה שעברה על ידי בני נוער ערבים מתיכון עין רפא יחד עם בני נוער יהודים מתיכון אמית נחשון. – https://closeapp.co.il/apps/pash/games/?gameName=out/kaleidoscope/kaleidoscope1




